Οι μετακινήσεις μας


Το δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς του Παρισιού, θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Με 16 γραμμές μετρό, 5 γραμμές προαστιακού, 6 γραμμές τραμ και 347 γραμμές λεωφορείου οι επιλογές είναι πολλές. Ανάλογα που μένεις, τι θα δεις και πόσες μέρες θα κάτσεις στο Παρίσι μπορείς να επιλέξεις την οικονομικότερη λύση. Το Παρίσι χωρίζεται σε 5 ζώνες (κέντρο και προάστια) και ανάλογα σε ποιές κινείσαι διαφοροποιείται και η τιμή του εισιτηρίου. Για να μην πελαγώσετε με πολλές πληροφορίες θα προτείνω κατευθείαν τις επιλογές εκείνες που θεωρώ ότι συμφέρουν και δε σε αγχώνουν να ψάχνεις να βρεις κάθε στιγμή σε ποιά ζώνη βρίσκεσαι και τι εισιτήριο να πληρώσεις, πάντα με το σενάριο των 7-9 ημερών διαμονή.

Πρώτα από όλα όμως πρέπει να εξοικειωθεί κανείς με τους χάρτες.

Μας ενδιαφέρει κυρίως το μετρό και το RER (ίδιοι σταθμοί, το μετρό καλύπτει 2 ζώνες ενώ το RER απλώς πάει σε πιο μακρυνές αποστάσεις, καλύπτει και τις 5 ζώνες) καθώς με αυτά μπορούμε να πάμε στη κυριολεξία παντού.

Βασικός χάρτης Μετρό-RER και τραμ :
http://parisbytrain.com/wp-content/uploads/2014/01/paris-metro-map-2014.pdf
Εκτεταμένος χάρτης μόνο RER :
http://parisbytrain.com/wp-content/uploads/2008/05/rer.pdf

Μην αγχωθείτε, είναι πιο εύκολο από ότι φαίνεται. Αν καταλάβουμε τους χάρτες μπορούμε ανα πάσα στιγμή, όπου και αν βρεθούμε μέσα στο Παρίσι να κατευθυνθούμε στον προορισμό μας. Λοιπόν με τα γράματα (A,B,C,D κλπ) είναι οι γραμμές RER και με τους αριθμούς (1,2,3,4 κλπ) οι γραμμές μετρό. Κοιτάμε τα 2 άκρα της γραμμής και ανάλογα προς τα που θέλουμε να κατευθυνθούμε διαλέγουμε το τέρμα.

Ας το δούμε με παράδειγμα.
  • Ας πούμε ότι βρισκόμαστε στην Αψίδα του θριάμβου και θέλουμε να πάμε στη Disneyland. Eύκολο. Η στάση που βρισκόμαστε είναι η Charles de Gaulle Etoile. Παίρνουμε λοιπόν τη γραμμή RER A (κόκκινη) με κατεύθυνση τη Marne-la-Vallee(Parcs Disneyland) που συμπτωματικά είναι και το τέρμα της.
  • Άλλο παράδειγμα. Είμαστε στην Αψίδα του Θριάμβου και θέλουμε να πάμε στο Λούβρο. Τι κάνουμε; Πάμε με τα πόδια και απολαμβάνουμε τα Ηλύσια πεδία, τη La Concorde και τους κήπους του Κεραμεικού. Ή διαφορετικά παίρνουμε τη γραμμή μετρό 1 (κίτρινη) που περνάει από τη στάση μας με κατεύθυνση (που κάνει τέρμα είπαμε; Chateu de Vincennes πολύ σωστά) και κατεβαίνουμε στο σταθμό Palais Royal musee de Louvre.


Σημαντικό για τις μετακινήσεις μας (αλλά και γενικότερα στη ζωή) είναι να ξέρουμε πού είμαστε και πού θέλουμε να πάμε και πώς αυτό μεταφράζεται πάνω στον χάρτη σε σταθμούς μετρό. Σε άλλες σημειώσεις που θα αφορούν στα αξιοθέατα θα σας γράφω πώς να πάτε στο καθένα ξεχωριστά με ακριβείς οδηγίες

  • Να δούμε κι ένα τελευταίο παράδειγμα λίγο πιο δύσκολο. Είμαστε στο αεροδρόμιο Charles De Gaulle, μόλις φτάσαμε και θέλουμε να πάμε κατευθείαν στον πύργο του Άιφελ για φωτογραφίες (αν και λίγο απίθανο σενάριο γιατί μάλλον θα θέλουμε να ξεφορτωθούμε τις βαλίτσες πρώτα) τι κάνουμε; Παίρνουμε το RER B (μπλε γραμμή) προς Robinson ή Saint Remy δε μας ενδιαφέρει θα κατέβουμε νωρίτερα, και κατεβαίνουμε στον σταθμό St Michele Notre-Dame όπου κάνει ανταπόκριση η γραμμή C (κίτρινη) που θα μας πάει στον πύργο του Αιφελ. Επιβιβαζόμαστε στο RER C λοιπόν με κατεύθυνση(τέρμα) Pontoise, Chateu Versailles ή Saint Quentin, δε μας ενδιαφέρει γιατί θα κατέβουμε νωρίτερα, όποιο από αυτά περάσει επιβιβαζόμαστε και κατεβαίνουμε στον σταθμό Champ de Mars Tour Eiffel
Eκείνο που θα βοηθήσει στις μετακινήσεις μας είναι να σημειώσουμε πάνω στον χάρτη, αφού τον τυπώσουμε από εδώ ή τον πάρουμε στο αεροδρόμιο, τις στάσεις που μας ενδιαφέρουν, δηλαδή τη στάση του καταλύματος που θα μένουμε και από κει και πέρα τις στάσεις για τα μέρη που θέλουμε να επισκεφτούμε.

Τώρα στο πρακτικό μέρος. Τι θα μας κοστίσει η μετακίνηση στο Παρίσι.

1. The Pass Navigo Découverte

Αυτό είναι το πάσο που θα βγάλετε και θα ξενοιάσετε για μία εβδομάδα (Δευτέρα-Κυριακή) για όλες σας τις μετακινήσεις σε όλες τις ζώνες.

Κοστίζει 34,40 (ζώνες 1-5) και αν το βγάζετε για πρώτη φορά θα χρειαστείτε άλλα 5 ευρώ εφάπαξ για τη κάρτα και τη θήκη της. Με αυτό το πάσο θα πάτε επίσης σε μέρη εκτός Παρισιού, που είναι στις ζώνες 4 και 5 , όπως στα αεροδρόμια, στη Disneyland, Βερσαλλίες και στο Φοντενεμπλώ.


  • Εκδίδεται από το αεροδρόμιο με του που φτάσετε εκεί ή από σταθμούς μετρό
  • Να έχετε μαζί σας μια photo διαβατηρίου μεγέθους 25x30 χιλ.
  • Προσοχή αυτή η κάρτα είναι αυστηρά για μια εβδομάδα που ξεκινάει από Δευτέρα και τελειώνει Κυριακή. Δηλαδή αν φτάσετε Παρασκευή θα την βγάλετε για την επόμενη εβδομάδα.

2.Paris Visite travel card


Τώρα σίγουρα μας περισσεύουν κάποιες μέρες γιατί είπαμε ότι μιλάμε για σενάριο 7 ημερών και πάνω. Σε αυτή τη περίπτωση θα βγάλουμε  και τη παραπανω κάρτα η οποία εκτός από απεριόριστες διαδρομές μας δίνει και εκπτώσεις σε μέρη που ούτως ή άλλως θα πάμε.
Ανάλογα το πόσες μέρες θέλουμε και σε ποιές ζώνες θα κινηθούμε διαφοροποιούνται και οι τιμές.

Εδώ είναι το λινκ : http://www.ratp.fr/en/ratp/c_20593/paris-visite/
και εδώ είναι οι εκπτώσεις που θα έχουμε:
http://www.ratp.fr/en/upload/docs/application/pdf/2014-04/partenaire_pv_2014.pdf

Έτσι ας πούμε πχ ότι κάναμε ότι ήταν να κάνουμε σε 7 ημέρες με τις ζώνες 4 και 5 οπότε θέλουμε ένα pass για τις επόμενες 3 μέρες για τις ζώνες 1-3, θα πληρώσουμε 24,10 (48,65 αν θέλουμε για όλες τις ζώνες). Βέβαια τόσα θα πληρώσουμε  για να την βγάλουμε αλλά στη πραγματικότητα η τιμή είναι λιγότερη γιατί όπως είπαμε μας δίνει εκπτώσεις σε μέρη που σίγουρα θα πάμε , όπως πχ η Disneyland 10 ευρώ , ή κρουαζιέρα στον Σηκουάνα 4 ευρώ ή 20% έκπτωση στην Αψίδα του Θριάμβου και στη Conciergerie, ή έκπτωση 10% στη Galery Lafayette και είναι μέσα και το funiculaire στη Μονμάρτη. Με αυτά και με αυτά δηλαδή υπολογίζετε -15 με 20 ευρώ από την τιμή της, άρα συμφέρει.

Συνοψίζοντας λοιπόν με περίπου 70-75 ευρώ έχουμε καλύψει και τα (απεριόριστα) μεταφορικά μας εντός και εκτός Παρισιού για 9-10 μέρες.


Άλλες επιλογές εισιτηρίων για να τις προσαρμόσετε στο δικό σας πρόγραμμα, σε περίπτωση που δε σας καλύπτουν τα παραπάνω μπορείτε να δείτε εδώ:
http://parisbytrain.com/paris-metro-tickets-what-to-buy/


 Οδυσσέας Τσατσούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου